3 Eylül 2009 Perşembe

Alevilik Nedir


www.alevicanlar.net


Alevilik Nedir?
Allah, Muhammed, Ali kutsallığını kalbinde taşıyan , Hz.Ali’nin adaletinden ayrılmayan temelinde insan sevgisi bulunan her dine , mezhebe her inanca saygı duyan ve hoşgörü ile bakan, dil, din, ırk, renk , farkı gözetmeyen eline diline sahip olma ilkelerini şart koşan, gelmek isteyen, inançlı insanları çatısı altına alarak manevi susuzluklarını gideren, insanları yaşadıkları toplumda kendi istekleriyle kendi kendilerini yargılamalarını sağlayan, laik,demokrat, eiştlikçi, katılımcı, paylaşımcı düşünceyi savunan, zalime ve zulme karşı gelen, mazlumun yanında olan, şeriatın bağnaz kuralllarına bağlı olmayan, ve onu reddeden, İslam dinini kendine göre ve sunni inancın dışında yorumlayan, aslı doğruluk, kemali dostluk, cevheri, merhamet, görüşü eşitlik, hazinesi bilgi, meyvası sevgi hamuru ile yoğrulmuş, insanı Kamil ve erdemli insan yaratmayı ön gören, korkuyu aşıp sevgi ile tanrıya yönelen, Enel-Hak ile insanın özünde tanrıyı gören, yaradan ile yaradılan ikiliğinen Varlk Birliğine varan, edep ve ahlaklığı yaşamın temeline oturtan, insanı yücelten, hamurunda hem ilahiliğin hemde irfaniliğin mayası bulunan; kişinin ahlaklı ve karakterli yaşam ilkelerini belirleyen, Hz. Muhammed ve Hz. Ali’den gelen neslin imametini teberra ve tebelle ilkesi ile sahiplenen, dini biçim ve şekil olarak değil, gerçek anlamıyla algılayan, dini bağımsız bir irade gücü ve batını özelliği ile evrimleştiren akıl ve iman bütünlüğünde birleştiren ve tüm bunları Kırklar Cemi ile yürüten bir inanç sistemidir. Alevilik Aleviler için üst kavramı, Bektaşilik ve Kızılbaşlık ise alt kavramları oluşturur.

Tarih içinde Anadolu Aleviliği anlayışının gelişimiCumhuriyet Döneminde de Alevileri daha eşitlikçi bir yönetimin arayışına itmiştir.

1960larda ve 70lerde aleviler bu uğurda işçilerle ve öğrencilerle işbirliği içine girmiş ve bunun sonucunda artan baskılara maruz kalmıştır.

Maraş Çorum ve bunların devamı olan Sivas ve Gazi Mahallesi olayları Alevilere yapılan baskıların ve karalamaların acılı sonuçlarıdır.

Bu kısa tarihi incelemenin sonucunda Anadolu Alevilğinin sadece sözlük anlamına sığamayacak kadar geniş kapsamlı yüzyıllardır süren ve kültür birikimi olduğu görülür.

Dolayısıyla her biri Anadolu Aleviliğinin değişik yönlerini gösteren çeşitli tanımlar geliştirilebilir
.




1)Alevilik;insanın kültürel,inançsal,sosyal ve felsefi birlik ve bütünlüğünü ifade eden bir yaşam biçimidir.

2)Alevilik;uluslara ve diğer inançlara yaklaşımından tutun kadın ve erkek eşitliğine kadar uzanan yaklaşımlarda bir bütünüdür.

3)Alevilik;kökenleri en az üç bin yıl öncesine kadar uzanan bir çok inanç biçiminin İslam elbisesi altındaki sentezidir.

4)Alevilik; saygı ve sevgi yoludur / Doğruluk ve dürüstlüktür.

5)Alevilik; zalime ve zülme karşı çıkan bir felsefedir.Yaşam yoludur.

6)Alevilik; evrensel dünya görüşüdür.

7)Alevilik;insanlıktır,sevgidir,doğruluktur,dürüst lüktür,çağdaşlıktır,paylaşımdır,hoşgörüdür,kardeşl iktir ve müsbet ilimdir.

8 )Alevilik;eline,beline,diline sahip olmaktır..

9)Alevilikte;tapılacak ilah,insan gibi insandır

10)Alevilik;doğanın korunması,üretimin çeşitliliği,teknolojinin gelişmesi demektir.

11)Alevilik;Ehli-beyti ve Hz. Aliyi sevmektir.

12)Alevilik; kendi hak ve özgürlüğünü bilmektir.






Tarihler boyunca hakim olan yönetimler ve iktidarlar tarafından sadece alevi oldukları için yoğun bir biçimde baskıya ve zulme tabi kalan Alevilik kendisini rahatça ifade edebileceği ortamlar bulamamıştır.

Kendi kültürünü ve inancını yaşamak istediği durumlarda katledilmiş yakılmış ve baskıya uğramıştır.

Bundan dolayı başkaldırıcı ve ve isyankar bir özelliğe sahiptir.

Anadolu Aleviliği asıl esin kaynağını Hacı Bektaşı Veli, Hallacı Mansur, Baba İshak, Şeyh Bedrettin, Pir Sultan Abdal gibi halk ozanı ve düşünürlerinden almıştır.

Anadolu Aleviliği ve Anadolu halk kültürü kendi orjinalitesi içerisinde değerler diriliğinde ilerici bir yan taşır.

Aleviliğin su yüzüne çıkmış olan değerleri günümüz koşullarında da önemli birer değer olarak durmaktadır.

Bilimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır der , 72 millete aynı gözle bakar ırkçılığı reddeder.

Kadın erkek eşitliğini tarihler öncesinden günümüze taşır Cinsiyet ayrımı gözetmez.

Mazlumun hakkını arar zulmedenin karşısındadır.

İnsan haklarını savunur emekten yanadır.

İnsana işkence etmeyi ve onu öldürmeyi suç sayar.

Kul hakkı yemez, yedirmez, sömürüye karşıdır. Eline, beline, diline, aşına, işine, özüne, gözüne sahip ol, diyerek insanı insan yapan ve insanca yaşamaya bağlı kılan değerleri onca baskıya ve zulme rağmen özünden hiçbir şey kaybetmeden günümüze değin taşımıştır.


Alevilikte Allahtan başka Tanrı Yoktur.

Kızılbaşlık Nedir?
Kızılbaş, Allah’ı ve Resulü uğruna kendini adamış, onların yolunda canından ve malından vazgeçmiş, bu yolda ölmek var dönmek yoktur yeminini başına sardığı kırmızı sarık ile ilan eden kişilerdir.

Bektaşilik Nedir?
Türkiyede babagan ve dedegan kollarına bağlı Aleviler kendilerini Bektaşi olarak tanımlarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder